Vertov, sesi büyük bir çoşkuyla karşıladı. Hakikatin peşinden koşan ve gençlik yıllarında sesle ilgili deneyler de yapmiş olan Vertov, sesin görüntülerle uyumlu olduğu kadar uyumsuz biçimde de kullanılabileceğini, film kadar rahatlıkla kurgulanacağını düşünüyordu. Bu düşüncelerinin geçerliliğini madencilere övgü olarak yaptığı ilk sesli filminde, Coşku'da (Entuziazm, 1931) kanıtladı. Bu açıdan ulaştığı en başarılı nokta ise Lenin'in Üç Şarkısı (Tri Pesni o Leninye, 1934) oldu. Vertov, Lenin'in yaşamını ve öğretisini anlatan bir film yapmak üzere yola çıkmış, bu nedenle önce biyografik bir yaklaşım benimsemişti. Ancak, araştırmalarını sürdürürken ülkenin geniş topraklarında Lenin'in öğretisinden en çok etkilenenlerin Orta-Asyalı kadınlar olduğunu görerek fikrini değiştirdi. Sonunda devrimin içinde doğan, Lenin'i anlatan üç anonim halk türküsü seçti ve filmin bunların etrafında kurguladı.Filmde, Sovyetler'deki gelişmeler anlatılırken, Lenin'in öğretisi doğrultusunda Çin ve İspanya'daki siyasi olaylara da yer veriliyordu. Vertov'un en duygusal filmi olan Lenin'in Üç Şarkısı, bir anlamda sine-göz yönteminden uzaklaşmıştı. Arşiv araştırmaları sırasında hiç kullanılmamış ve bilinmeyen bir Lenin filmi bulan Vertov, kendi çekimleri arasında yalnızca bu eski parçayı yerleştirdi.
Bu blogta erken dönem Sovyet sinemasının önemli yönetmenlerinden birisi olan Dziga VERTOV hakkında bilgiler bulunmaktadır. Filmleri dışında sinema sanatına yaptığı katkılar ve kuramları da bu sayfada yer almaktadır.

22 Kasım 2010 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
DZIGA VERTOV
Asıl adı Denis Arkadievich Kaufmandır. Fturist akımda yer almış olup, Sine Göz akımının kuramcısıdır. Sovyet sinamasının en önemli isimlerindendir. İlk sesli belgesel yapımcısı ve ilk görüntü üzerine yazı uygulamasını yapan yönetmendir. Görüntü yönetmeni Boris Koufman'ın ağabeyi, Varolmanın dayanılmaz hafifliği film'inin yönetmeni Phillip Koufman'ın amcasıdır. Seneryo ile çekime karşıydı. Sinemanın izleyiciyi uyuşturduğunu ileri sürerek sine-göz akımını başlattı. Ona göre kameranın çektikleri iyi bir montaj ile çarpıtılmadan seyirciye aktarılmalıydı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder